Community Reinforcement Approach

De CRA - Community Reinforcement Approach is gebaseerd op de operante leerprincipes van B. F. Skinner. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat alcohol- en druggebruik een bekrachtigende werking hebben. Om een verslaving te behandelen, gaan we daarom op zoek naar manieren waarop je het gebruik kunt ontmoedigen en gezond gedrag kunt aanmoedigen. Daarbij gaan we op zoek naar alternatieve-, gezonde bekrachtigers die meer beloning geven dan het middelengebruik.  Of in andere woorden, hoe kunnen we het leven leuker maken en de leefstijl verbeteren, zodat iemand meer voldoening en plezier heeft in zijn leven.

Hoe mooi is het om bij dit proces van cliƫnten betrokken te zijn!


CRA in Beeld

In 2020 heb ik de CRA digitaal getekend en uitgegeven in een kaartenset.  12 verschillende procedures, vormgegeven in eenvoudige tekeningen op ruim 121 kaarten. Elke procedure heeft z'n eigen kleurtje. De kaarten dienen als hulpmiddel om tijdens de verslavingsbehandeling een goede vertaalslag te maken van de CRA naar de doelgroep LVB of mensen met cognitieve schade.


In 2023 is de kaartenset herzien naar aanleiding van feedback van collega's en clienten. In de herziene druk is er per procedure een kaart met uitleg en toelichting toegevoegd. Ook is er een nummering aangebracht. Hiernaast zie je alle procedures die in de set zitten. 


De kaarten zijn specifiek ontwikkeld voor het werken met mensen met lvb of cognitieve schade. In de praktijk blijkt dat veel meer mensen het fijn vinden om tijdens de gesprekken gebruik te maken van de kaarten. Het voordeel van het werken met de kaarten is dat er een betere focus op het gespreksonderwerp is, dat  wordt onthouden waar het over is gegaan, de voorbeelden spreken tot de verbeelding en helpen de client bij zelfonderzoek, het geeft een prettige dynamiek in het gesprek en het nodigt uit om samen meer te tekenen tijdens de gesprekken.

IMG_0798
IMG_0802
IMG_0801
IMG_0805
IMG_0804
IMG_0797
IMG_0796
IMG_0795
IMG_0808
IMG_0793
IMG_0803
IMG_0792